• Deň jablka

          •         

                    Jablko. Sladké, voňavé, šťavnaté.... Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. Patrí medzi prvé ovocie, z ktorého mamičky strúhajú kašičku malým detičkám. Už malé dieťa vie, že jablko skvelo chutí a cíti, že je zdravé.  Vie tiež, že je guľaté, červené, žlté alebo zelené.

            Vieš ale o ňom naozaj všetko?

            Každý šťavnatý kúsok jablka zásobuje telo energiou, spoľahlivo uhasí smäd vďaka obsahu ovocných kyselín a dobre zasýti. Veľmi veľa výživných látok sa nachádza aj v šupke, preto by sa pri konzumácii jablko nemalo šúpať.  Jablká si môžeme dopriať v rôznej podobe.

            Najlepšie chutia priamo zo stromu, ale môžeme si ich aj nasušiť do zásoby a odložiť si tak cenné vitamíny na zimu. Nič nepokazíme, ak ich využijeme pri príprave koláčov a iných sladkostí. Jablká obsahujú množstvo vitamínov, ktoré nám pomáhajú udržať sa fit, pomáhajú predchádzať chorobám a priaznivo pôsobia na náš organizmus.

            Preto sa držme hesla:“ Čím viac jabĺk, tým menej chrôb!“

          • Deň mlieka

          • Dňa 27. 9. 2023 sme si pripomenuli svetový deň mlieka v školách, ktorý je medzinárodnou každoročnou udalosťou podporovanou a propagovanou od roku 2000 Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo.

          • Týždeň jesenných plodov

          •          Príchod jesene so sebou prináša aj veľa plodov, ktoré sa snažíme pozbierať a uložiť na zimu.  Z niektorých dokážu šikovné ľudské ruky vytvoriť pekné výrobky, priam umelecké diela.

               Výstavka jesenných plodov bola bohatá  hlavne na tekvicové výrobky, ale bola veľmi pekná.    Škoda, že výrobky nevydržia dlhšie a musíme sa s nimi rozlúčiť.

          • Týždeň zdraveho ovocia zo záhrad

          • Počas teplého septembra k nám prišlo obrovské množstvo kamarátov. Každý deň na nás čakali pekne umytí, zoradení na veľkých táckach. Boli bojovne naladení a že vraj keď ich zjeme, pomôžu nám zbaviť nás chorôb a budeme zdraví... Tak sme to skúšali a veru nám aj chutilo!