• Zápis do 1. ročníka na šk. rok 2024/2025

          • LEGISLATÍVA

            V súlade s platnou legislatívou je zákonný zástupca dieťaťa povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole každé dieťa, ktoré dovŕši vek 6 rokov.

            V prípade špecifickej situácie Vám môžu byť nápomocné nasledovné zákony a nariadenia:

            https://www.minedu.sk/informacie-pre-rodicov/

            • zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov;

            • § 19, § 20, § 23, § 24, § 25 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o doplnení niektorých zákonov; • vyhláška Ministerstva školstva SR č. 320/2008 Z. z. o základnej škole;

            • všeobecne záväzné nariadenie (VZN )príslušnej obce o určení miesta a času zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole v zriaďovateľskej pôsobnosti obce.

            V prípade, že Vám termín zápisu nevyhovuje (dieťa alebo rodič je chorý) alebo máte iné vážne dôvody, pre ktoré

            sa zápisu nemôžete zúčastniť, kontaktujte RŠ na tel. čísle: 0907486627 .

            Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR určuje termín zápisu dieťaťa na povinnú školskú dochádzku od 1. apríla 2024 do 30. apríla 2024

            • zápis sa odporúča elektronickou formou, ak to technické podmienky umožňujú, prípadne iným spôsobom v závislosti od priestorových možností konkrétnej základnej školy
            • overenie údajov poskytnutých obidvoma zákonnými zástupcami sa uskutoční osobným stretnutím  v priestoroch školy
            • zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy , najneskôr do 1. júna 2024,
            • ak zákonný zástupca požiada o odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, súčasť žiadosti zákonného zástupcu, ktorým je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie sa nebude pri zápise vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne, najneskôr do štyroch týždňov .
            • Prihlaska_na_zapis_do_1.r.2024(1).docx
            • Ziadost_o_odklad_skol._dochadzky.docx

            Zápis bude prebiehať:

            • fyzicky za prítomnosti zákonných zástupcov dieťaťa spolu s dieťaťom
            • k zápisu je potrebné priniesť RODNÝ LIST DIEŤAŤA A OBČIANSKY PREUKAZ  ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCOV 

            Spôsob podania prihlášky do 1.ročníka:

            • osobne - na stránke školy bude od 25.3.2024 prístupná  prihláška, ktorú si zákonný zástupca dieťaťa môže stiahnuť a vopred vyplniť.  Prihlášku osobne odovzdá pri zápise, kde ju  zodpovedný zamestnanec skontroluje so zákonnými zástupcami dieťaťa priamo v škole, následne ju rodičia/zákonní zástupcovia podpíšu

            • Rodičia, ktorí nemajú možnosť stiahnuť si  prihlášku: vypíšu prihlášku v listinnej podobe priamo v škole počas zápisu (tlačivo na vyplnenie "Prihláška do 1.ročníka" dostanú rodičia v škole)

               Dôležité upozornenie:

            • prihláška do 1.ročníka musí byť podpísaná oboma rodičmi 

              Ak nemôžu prísť k zápisu obaja zákonní zástupcovia, môžete si prihlášku vytlačiť dopredu a priniesť podpísanú oboma zákonnými zástupcami.

            V prípade že:

                   a) zákonní zástupcovia sa dohodli, že všetky písomnosti týkajúce sa prijímania dieťaťa na základné vzdelávanie bude podpisovať  len jeden, vypíšte písomné vyhlásenie: Pisomne_vyhlasenie_rodicov.docx

                b)  nie ste v kontakte s druhým zákonným zástupcom dieťaťa, vypíšte písomné vyhlásenie:  jCestne_vyhlasenie_zak.zast.zadovaz.podpisu.docx

             

                  Pre tých, ktorí žijú dlhodobo v zahraničí:

            1. Vypíšte a odošlite   prihlášku na emailovú adresu školy: zs-hran@post.sk

            2. Vyplňte  žiadosť o ziadost-o-povol.st.v-zahranici(1).docx a zašlite podpísané tlačivo (jeho scan) na mailovú adresu: zs-hran@post.sk

            alebo  všetky dokumenty vytlačte, podpíšte  a  pošlite poštou na adresu školy: Základná škola s materskou školou, SNP 446/178, 076 03 Hraň

            3. V prípade štúdia v zahraničí pripomíname povinnosť zákonného zástupcu dieťaťa doložit riaditeľovi ZŠ potvrdenie o návšteve školy v zahraničí a to najneskôr do 15.9. 2024.

            V prípade, že potrebujete neodkladne konzultovať okolnosti zápisu Vášho dieťaťa do 1. ročníka, je o to možné požiadať v čase zápisu na telefónnom: 0907486627, alebo 0566790013

            Termín zápisu je záväzný, preto Vás žiadam dodržať ho.

            Pri vypĺňaní Prihlášky do 1. ročníka je veľmi dôležité  správne vyplniť kontakty na rodičov, resp. zákonných zástupcov dieťaťa a to telefonické aj emailové. 

            Prosíme Vás, sledujte našu stránku, kde Vás budeme informovať priebežne.

            Vážení rodičia !  Vopred Vám ďakujem za spoluprácu a dodržanie termínov.

            Mgr. Naďová, riaditeľka

             

          • Hviezdoslavov Kubín

          •    Na počesť nášho veľkého spisovateľa P. O. Hviezdoslava sa uskutočnilo triedne  kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. Žiaci 1.-2. ročníkov si mali možnosť vyskúšať prednes pred celou triedou a preto sa pripravili zodpovedne. Recitovali poéziu a umiestnili sa nasledovne:

                                             1. miesto:  Tomáš Juroš  (1.ročník)

                                                                Sabína Hajašová (2.ročník)

                                             2. miesto:   Alex Hajtó (1. ročník)

                                                               Ella Karičková (1. ročník)

            Všetci zúčastnení obdŕžali sladké ocenenia aj diplomy.  

             

          • Marec mesiac knihy

          • MAREC MESIAC KNIHY.....pri tejto príležitosti sme navštívili našu obecnú knižnicu. Porozprávali sme sa o knihách - čo v nich nájdeme, ako s nimi zaobchádzať, prečo sú dôležité v našom živote...Teta Katka nás oboznámila so žánrovou skladbou kníh a výpožičným poriadkom knižnice. Na záver nás odmenila sladkosťou a s presvedčením, že deti opäť zavítajú do knižnice - aj v sprievode svojich rodičov.

            V tomto mesiaci sa venujeme čítaniu kníh, napríklad aj bájok. Sú v nich ukryté ponaučenia.Tie sme si spoločne vysvetĺovali a bájky dramatizovali. Samozrejme, že nechýbali ani výtvarné a pohybové činnosti.

          • Prechádzka vesmírom

          • Dňa 14.3. 2024 sme strávili čas pri rozprávaní o vesmíre, slnečnej sústave a o hviezdach s pracovníčkou z  Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína z útvaru astronómie. Bolo to veľkým prínosom pre všetkých, lebo sme sa dozvedeli veľa nového z atronómie a zároveň si opakovali získané poznatky prácou na tabuli.

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • Dňa 14.3. 2024 sa uskutočnili v materskej škole„Veľkonočné tvorivé dielne“, ktoré si pre deti pripravili naše pani učiteľky. Dieťa s spolupráci so svojou mamkou alebo oteckom pripravili krásny výrobok.  Pri práci použili tavné pištole a rôzne ozdoby – vajíčka, zajačiky, kuriatka, stužky, kvety a iné.

            Za snahu dostali všetci chutné palacinky, ktoré pre nich pripravili naše kuchárky. Rodičia mali radosť, že mohli tvoriť so svojimi deťmi a deti sa tešili z vlastnoručne vyrobených dekorácií, k sviatku Veľkej noci. Všetky práce boli krásne, nakoľko boli robené s láskou a radosťou.

            Bol to pre nás všetkých obohacujúci deň a veríme, že tieto krásne dekorácie už ozdobujú izby.

          • Beseda s pracovníkom SČK

          • Dnešný deň sme využili na besedu s pracovníkom SČK. Žiaci i deti MŠ sa oboznámili s podaním prvej pomoci, ukážkou pri ošetrovaní úrazov, zlomenín. Bola to dobrá príprava pred súťažou, ktorej sa chceme zúčastniť. Deti aj žiakov zaujali tieto nové informácie. Mali možnosť vyskúšať si oživovanie, dýchanie z úst do úst, uloženie zraneného do stabilizovanej polohy. Tešíme sa na opakované stretnutie v apríli.

          • Turnaj vo vybíjanej

          • Jarné prázdniny skončili, ale prvý deň v škole bol ešte prázdninovo športový. Spríjemnili sme si ho  turnajom družstiev vo vybíjanej. Je to obľúbená loptová hra, predovšetkým u mladších žiakov.  Nešlo nám o výhru, ale o radosť z hry samotnej. Spoločne sme sa zabavili, vybláznili, čo v nás zanechalo krásny pocit z pohybu.